Potpisani ugovori sa predstavnicima 21 lokalne samouprave

Bez autora
Apr 11 2012

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, dr Tomislav Stantić, danas je potpisao ugovore sa predstavnicima 21 vojvođanske lokalne samouprave o sufinansiranju realizacije prioriteta iz lokalnih strateških planova. Sekretarijat je 21. februara ove godine raspisao konkurs za dodelu sredstava u ukupnom iznosu od preko dvadeset jedan milion dinara, na kojem je pristiglo 36, a odabran 21 projekat. Očekuje se da će na budućim konkursima projekti lokalnih samouprava imati za cilj osnovne pravce prioriteta na kojima treba zajednički raditi. Sa 30 miliona dinara finansiraće se i projekti prekogranične saradnje, a ovi programi sa Mađarskom završavaju se krajem maja, dok se do kraja godine očekuje raspisivanje programa sa Hrvatskom.

Potpisani ugovori sa predstavnicima 21 lokalne samoupravePotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, dr Tomislav Stantić, danas je potpisao ugovore sa predstavnicima 21 vojvođanske lokalne samouprave o sufinansiranju realizacije prioriteta iz lokalnih strateških planova.

Sekretarijat je 21. februara ove godine raspisao konkurs za dodelu sredstava u ukupnom iznosu od preko dvadeset jedan milion dinara, na kojem je pristiglo 36, a odabran 21 projekat. Očekuje se da će na budućim konkursima projekti lokalnih samouprava imati za cilj osnovne pravce prioriteta na kojima treba zajednički raditi.

Sa 30 miliona dinara finansiraće se i projekti prekogranične saradnje, a ovi programi sa Mađarskom završavaju se krajem maja, dok se do kraja godine očekuje raspisivanje programa sa Hrvatskom. 

Zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa lokalnim samoupravama dr Stantić je istakao da je najviše urađeno na polju reforme gradskih i opštinskih uprava, a uskoro bi trebalo da dođe do njihove potpune informatizacije. Takođe, zadovoljan je brzinom i načinom kako su proradili kol-centri, kao i sa brojem  projekata za otvaranje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, jer je ostalo vrlo malo opština i gradova koje ih nemaju.

Dr Stantić smatra da je vreme i za reviziju gradskih i opštinskih strateških planova, kao i povećanjem broja onih prioriteta koji bi trebalo da lokalne samouprave usklade sa komšijama, iz razloga što će biti vrlo teško doći do novca iz fondova EU ako se ne kandiduje više opština zajedno. To će se odraziti naročito kod 3., 4. i 5. linije IPA fondova, za koje je potrebno već u januaru naredne godine imati spremnu kompletnu tehničku dokumentaciju, pošto se radi o fondovima za ruralni razvoj, zaštitu životne sredine, ljudske resurse i velike infrastrukturne zahvate, sve ono za šta je lokalna samouprava i te kako zainteresovana.

To je važno i iz razloga što će domaći budžeti biti ograničeni, te je  potrebno orijentisati se na evropske fondove. Imamo garanciju od 200 miliona evra, koje smo imali i do sada, kazao je dr Stantić, očekujući još 60 miliona upravo kada se otvore 3., 4. i 5. linija IPA fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik